16 juli Chengdu
Op onze eerste dag in Chengdu hebben we lekker uitgeslapen. Zo'n vliegreis, het wachten op het vliegveld , 's nachts aankomen en voral dan nog een biertje drinken op een terras voor het hotel, hakt er altijd stevig in! Vandaag gaan we geen uitstapjes maken, maar een beetje de stad verkennen en de uitstapjes regelen die we de komende dagen gaan doen.
Na de koffie en het ontbijt (wat broodjes bij de bakker; een soort loempia met groente en vlees) met elkaar de stad ingegaan. Chengdu is een van de grotere steden in China. Erg welvarend; altijd al geweest. Erg modern, open mensen en erg vriendelijk.
We wilden naar het Volkspark toe. Een groot park waar iedereen in zijn vrije tijd naar toegaat. In de stad is niet veel ruimte voor prive groen, dus de parken worden door de mensen druk gebruikt. Vaak zijn er grote waterpartijen en theehuizen. Meestal zijn ze prachtig aangelegd en verzorgd.
Maar eerst een goede kop koffie gedronken bij Starbucks. In een land waar theedrinken een nationale verplichting is, is echte koffie voor een nederlander niet te versmaden. De chinese koffie is meestal nescafé, waterig, en met melk en suiker erin zonder dat je er om gevraagd hebt. Baaah!
Wat we in het Volkspark aantroffen sloeg al onze verwachtingen. Overal warten, zaten, liepen mensen. Jongeren, maar vooral ouderen (met en zonder kleinkinderen). Op een gegeven moment zijn we bij een theehuis op het terras gaan zitten. Natuurlijk theedrinken; jasmijn en bamboethee. Lekker naar de passerende mensen kijken en de sfeer opsnuiven. Op een gegeven moment kwam er een man langs die oren schoonmaakte. Of wij behoefte hadden aan schoongemaakte oren. De beste man zag er zelf al niet zo fris uit en had zijn gereedschap in een smoezelige broekzak zitten. Dat gereedschap bestond uit wel heel lange wattenstaven (geen kleintjes dus) en een soort ragebolletje wat op een motortje rond kon draaien. Niemand van ons zag het erg zitten om zich hier aan te onderwerpen. Liever hadden we het ongemak van wat oorsmeer.
Vervolgens Kwam er een ander mannetje langs die zijn doiensten aanbood als masseur. Kostte slechts 40 Yuan (4,50 euro). We hadden wel wat gehoord over de stevige manier van de chinese massage, maar dit sloeg alles! Marga had wat last van haar nek en/of schouders, dus nam de man in dienst. Hij schudde aan haar armen, trok en deed karatekid op haar schouders. Wonderwel vond Marga het nog lekker ook! Nu durfde Marjet ook wel. Aan haar gezicht (zie de foto's) kan je wel zien dat ze genoot!
Er gebeurde nog iets bijzonders terwijl we op het terras zaten. Er vloog op een gegeven moment een ijsvogeltje langs. Groot was mijn (Theo) en Walter's opwinding. Een ijsvogeltje en dan nog wel hier in het midden van de stad! Nog nooit meegemaakt, maar hij zat er toch echt. Zo'n 10 meter van ons vandaan in een struik boven het water. We hebben het beestje uitgebreid gefotografeerd. Het bleef ondanks alle aandacht ook rustig zitten. In Nederland ben je al blij als je de ijsvogel als een blauwe schicht voorbij ziet vliegen! Laat staan zittend fotograferen.
In het park was het druk. Op elke plek gebeurde weer wat anders. Er was een grote vijver waar mensen met roeibootjes rondvaarden. Ergens anders zaten groepjes mensen met elkaar te kaarten of speelden muziek. Op een groot plein werd een dansvoorstelling gegeven door een groep vrouwen. Erg mooi vonden wij en de andere toeschouwers, want ze kreeg luid applaus. Op een grote plek onder de bomen waren diverse groepen aan het gymmen onder leiding van een blaaskapel. Het was een herrie van jewelste, want ze blaasden hun gymdeuntjes tegelijk en tegen elkaar in. Maar de chengduers vonden het allemaal pima. Ze gymde er op los, zich niets aantrekkend van het warme weer en vooral de jonge Chenduers die het allemaal maar niks vonden. Wij vonden het prachtig! Een beetje het oude China; alles met elkaar samen!
Rond 5 uur ging het park sluiten. Op onze weg naar buiten kwamen we nog langs een datinglaan. Jawel, de chinezen daten ook! Weliswaar nog niet via het internet, maar met A4tjes met daarop je CV en telefoonnummer. De dames, van alle leeftijden, bekeken de advertenties zorgvuldig. Hier en dar werden voorzichtig de eerste contacten al gelegd of de zoekende man gepromoot door een familielid. Een van de gevolgen van de 1 kind politiek is namelijk dat er een tekort aan meisjes is ontstaan. Jongens waren voor een familie veel belangrijker, omdat ze geld konden verdienen en de familielijn voortzetten. Met name op het platteland een belangrijk gegeven. Meisjes werden daarom vaak vermoord door de ouders of te vondeling gelegd. Nu is dat allemaal wat losser gelaten en mogen mensen twee kinderen nemen. Moet je wel toestemming voor vragen; en voor een derde kind betaal je extra belasting. Dus is dit alleen weggelegd voor de rijkere chinees.
's Avonds zijn we voor de verandering eens naar een Thais restaurant gegaan. Heerlijk gegeten; ook Rens, want vegetarisch is niet de grootste hobby van de chinezen.

Groetjes,
Lia
Kitty en Sjef
Wat maken jullie een hoop mee zeg! En de verschillen zijn ook goed te merken met de westerse cultuur!
Mooie foto's ook! Als het niet zo ver weg zou zijn had ik jullie graag even opgezocht en een aantal dagen mee gereisd!!!
Groetjes aan iedereen en dikke kussen van Puck!